ΡινοχειρουργικήΡινικοί πολύποδες

ΧΕΙΡ. ΩΤΟΡΙΝΟΛΑΡΥΓΓΟΛΟΓΙΑ

ΡΩΤΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ρινικοί πολύποδες: Το χειρουργείο

Περιγραφή

Η μύτη φιλτράρει, ενυδατώνει και ρυθμίζει την θερμοκρασία του αέρα που εισπνέουμε. Για να γίνει σωστά πρέπει σε όλη την διαδρομή που ακολουθεί ο αέρας να υπάρχει αρκετός χώρος και όχι εμπόδια. Ένα συχνό εμπόδιο είναι η ανάπτυξη πολυπόδων οι οποίοι προέρχονται από τις φυσιολογικές κοιλότητες του προσώπου που λέγονται παραρρίνιοι κόλποι . Όταν μικραίνει αρκετά το άνοιγμα μέσα από το οποίο περνά ο αέρας, λόγω της μεγέθυνσης των πολυπόδων τότε έχουμε μόνιμη δυσκολία στη ρινική αναπνοή. Πολλές φορές οι πολύποδες συνδέονται με επανειλημένες λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού καθώς και με αλλεργίες. Τότε επιβάλλεται να αφαιρεθούν και μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους, ανάλογα με την έκταση του προβλήματος. Εάν συνυπάρχει σκολίωση ρινικού διαφράγματος και υπερτροφία ρινικών κογχών γίνεται συνδυασμός των χειρουργείων για ακόμα καλύτερο αποτέλεσμα.

Η επέμβαση

Αφαίρεση των πολυπόδων γίνεται με τοπική ή γενική αναισθησία και μπορεί να διαρκέσει από 30 λεπτά έως 2 ώρες. Ο ασθενής είναι σε θέση να επιστρέψει σε 6 ώρες στο σπίτι.

Χρησιμοποιούνται συμβατικά χειρουργικά σετ, μικροσκόπιο, ενδοσκόπια ή/και σύστημα πλοήγησης (Navigator) ανάλογα με την έκταση του προβλήματος και γίνεται αποστολή για ιστολογική εξέταση. Αρκετά συχνά καυτηριάζονται αμφοτερόπλευρα οι ρινικές κόγχες.

Αυτή η επέμβαση δεν αποσκοπεί στην πλήρη εξαφάνιση του προβλήματος διότι αυτό είναι αδύνατο. Αφαιρώντας τους πολύποδες και διανοίγοντας τα στόμια των παραρρινίων κόλπων αποφεύγεται πάντως η υποτροπή της νόσου. Με την επέμβαση, την μετεγχειρητική περιποίηση του εσωτερικού της μύτης και τον έλεγχο πιθανών αλλεργιών και ερεθιστικών παραγόντων έχουμε πολύ καλά αποτελέσματα. Πιθανές υποτροπές μετά από ένα καλό χειρουργείο μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε με τοπική αναισθησία στο ιατρείο.

Φωτογραφίες ρινικών πολυπόδων

Για να δείτε τις φωτογραφίες που αφορούν την επέμβαση πατήστε εδώ για να ανοίξετε την Photo Gallery.

ρωτήστε τον γιατρό σας