ΤυμπανοπλαστικήΡήξη τυμπάνου - Χρόνια μέση ωτίτιδα

ΧΕΙΡ. ΩΤΟΡΙΝΟΛΑΡΥΓΓΟΛΟΓΙΑ

ΡΩΤΗΣΤΕ ΜΑΣ

Χρόνια μέση ωτίτιδα: Το χειρουργείο

Περιγραφή

Οι ρήξεις του τυμπάνου διακρίνονται σε οξείες και χρόνιες.

Μετά από τραυματισμό ή μετά από μία οξεία φλεγμονή συνήθως εμφανίζονται οι οξείες, και δεν χρειάζονται χειρουργική αντιμετώπιση. Ακόμα και πολύ μεγάλες μετατραυματικές ρήξεις μπορούν να κλείσουν μόνες τους.

Όταν όμως η ρήξη παραμένει διαρκώς ανοικτή, όπως στην περίπτωση της χρόνιας μέσης ωτίτιδας, η οποία είναι μια χρόνια φλεγμονή του μέσου αυτιού (πίσω από το τύμπανο), τότε η χειρουργική αποκατάσταση συνήθως είναι απαραίτητη. Η ίδια η ρήξη είναι πύλη εισόδου μικροβίων και γι'αυτό επιβάλλεται η προστασία από είσοδο νερού και ακαθαρσιών, ιδίως στο μπάνιο, το λούσιμο κλπ. Συνήθως παρατηρείται συχνή εκροή πύου από το αυτί και μείωση της ακοής.

Σε ορισμένες περιπτώσεις αναπτύσσεται μία ιδιαίτερη υφή μέσα στο μέσο αυτί που καταστρέφει τους υγιείς ιστούς. Τότε λέμε ότι η η ωτίτιδα είναι χολοστεατωματώδης. Και στις δύο μορφές τις ωτίτιδας υπάρχει ο κίνδυνος επέκτασης της φλεγμονής:

  1. στο προσωπικό νεύρο με αποτέλεσμα να “στραβώσει” το πρόσωπο.
  2. Σε τμήματα του αυτιού που είναι υπεύθυνα για την ακοή και την ισορροπία, οπότε να έχουμε σοβαρή ελλάτωση της ακοής, βουητά ή/και ιλίγγους και ζάλη.
  3. Προς τον εγκέφαλο, με τον κίνδυνο μηνιγγίτιδας, εγκεφαλίτιδας, αποστήματος εγκεφάλου κ.α με πολύ σοβαρές επιπτώσεις.

Η επέμβαση

Ανάλογα με την βλάβη γίνεται τυμπανοπλαστική διαφόρων τύπων. Ο παθολογικός ιστός αφαιρείται και συγκλείνεται το ρήγμα του τυμπάνου με μόσχευμα. Η τομή γίνεται πίσω από το αυτί και δεν είναι ορατή.

Η επέμβαση διαρκεί από 45 λεπτά έως 3 ώρες, γίνεται με γενική αναισθησία και το αποτέλεσμα είναι μόνιμο, εφ όσον άλλες αιτίες χρονιότητας του προβλήματος (όπως υπερτροφικές αδενοειδείς, πολύ μεγάλη σκολίωση κλπ) έχουν εκλείψει.

Ο ασθενής επιστρέφει στο σπίτι 2 ημέρες μετά το χειρουργείο.

Φωτογραφίες για την χρόνια μέση ωτίτιδα

Για να δείτε τις φωτογραφίες που αφορούν την επέμβαση πατήστε εδώ για να ανοίξετε την Photo Gallery.

ρωτήστε τον γιατρό σας