Χρόνια παραρρινοκολπίτιδαΕνδοσκοπική Χειρουργική Ρινός (FESS)

ΧΕΙΡ. ΩΤΟΡΙΝΟΛΑΡΥΓΓΟΛΟΓΙΑ

ΡΩΤΗΣΤΕ ΜΑΣ

Χρόνια παραρρινοκολπίτιδα: Το χειρουργείο

Περιγραφή

Χρόνια παραρρινοκολπίτιδα (ιγμορίτιδα, σφηνοειδίτιδα, ηθμοειδίτιδα, μετωπιαία κολπίτιδα) ονομάζουμε τη φλεγμονή του βλεννογόνου των παραρρίνιων κόλπων και της μύτης, που διαρκεί πάνω από τρείς (3) μήνες.Τα συμπτώματα είναι απόφραξη της μύτης, κεφαλαλγία στην περιοχή των ματιών, στην περιοχή της μύτης και γύρω από αυτήν, ρινόρροια, δηλ εκκρίσεις προερχόμενες από την μύτη, υποσμία.

Η φλεγμονή του βλεννογόνου των παραρρινίων κόλπων μπορεί να οφείλεται σε πολλούς και διαφορετικούς λόγους και αντιμετωπίζεται με τη λειτουργική ενδοσκοπική χειρουργική παραρρινίων κόλπων, που είναι η επέμβαση η οποία γίνεται για την αντιμετώπιση της χρόνιας παραρρινοκολπίτιδας με ή χωρίς παρουσία ρινικών πολυπόδων.

Η επέμβαση

Κατά την επέμβαση αφαιρούνται τυχόν πολύποδες στην μύτη και αποκαθίσταται η επικοινωνία μεταξύ των παραρρινίων κόλπων, που εμφανίζουν χρόνια φλεγμονή και της κοιλότητας της μύτης

Διευρύνονται τα στόμια διαμέσου των οποίων επικοινωνούν οι παραρρίνιοι κόλποι με την μύτη, με αποτέλεσμα οι πολλές εκκρίσεις να μην συσσωρεύονται στους παραρρίνιους κόλπους αλλά να παροχετεύονται εύκολα στην μύτη.

Οι παραρρίνιοι κόλποι που πάσχουν θα αερίζονται πλέον επαρκώς. Επιπλέον η θεραπεία θα είναι πολλαπλά αποτελεσματική, καθώς η τοπική θεραπεία που εφαρμόζεται στην μύτη πλέον επεκτείνεται από τα διευρυμένα στόμια και στους παραρρίνιους κόλπους που πάσχουν.

Η επέμβαση γίνεται με γενική αναισθησία και διακρίνεται ανάλογα με την έκταση του προβλήματος, σε μικρή που διαρκεί από 30 έως 40 λεπτά, μεσαία 60 έως 90 λεπτά, και μεγάλη, διάρκειας από 2 έως 4 ώρες.

Τα συμπτώματα υποχωρούν σταδιακά και μέσα σε ένα μήνα ο ασθενής αναπνέει πολύ καλύτερα, χωρίς πονοκεφάλους και έχει λιγότερες εκκρίσεις.

Ο ασθενής επιστρέφει σε μία ημέρα στο σπίτι.

ρωτήστε τον γιατρό σας